Mustafa Kemal, 1881 yilinda, Osmanli Imparatorlugu´na bagli bir vilayet olan Selanik´te dogdu.
Babasi Ali Riza Efendi, annesi Zübeyde Hanim´dir.
Babasini küçük yasta kaybettikten sonra ilkokulu Selanik´te Semsi Efendi Mektebi (Ilkokul)´nde okudu. Ögrenimini Selanik Askeri Rüstiyesi(ortaokul) ve Manastir Askeri Idadisi(Lise)´nde sürdürdü. 1899´da girdigi Istanbul Harbiye Mektebi´ni 1902 yilinda piyade tegmeni rütbesiyle, Harp Akademisi´ni de 1905´te kurmay yüzbasi rütbesiye bitirdi.
Mustafa Kemal, 1905 yilinda Sm´da 5. Ordu´da, 1907´de Makedonya´daki 3. Ordu´da görevlendirildi. Manastir ve Selanik´te görevli iken 1909´da Istanbul´daki (31 Mart Vak´asi) ayaklanmayi bastiran Hareket Ordusu´nda görev aldi ve ayaklanma basariyla kisa sürede bastirildi.
Arnavutluk isyanini bastirma harekatina katildi.
1911´de Italya´nin Trablusgarp´a asker çikarmasi üzerine Tobruk´a gönderildi. Tobruk ve Derne´de Türk Kuvvetlerini basari ile yönettikten sonra binbasi rütbesiyle 1912-1913 yillarinda Balkan Savasi´na katildi; Edirne´yi Bulgaristan´dan geri alan kolorduda görev yapti. 1913-1915 yillarinda Sofya´da atase olarak bulundu. Birinci Dünya Savasi´nda, 1915´te, 19. Tümen Komutani olarak Çanakkale Savasi´na katildi. Gelibolu´da düsman saldirilarini basari ile durdurdu; "Anafartalar Kahramani" olarak ün kazandi.
1916´da Dogu Cephesi´ne Kolordu Komutani olarak atandi ve generallige yükseltildi. Rus saldirilarini durduran Mustafa Kemal, Bingöl ve Mus´u düsmandan geri aldi. 1917´de Filistin ve Suriye´de görevli 7. Ordu Komutanligi´na atandi. Ayni yil Veliaht Vahdettin ile Almanya´ya gitti. Alman Genel Karargahi ve Alman savas cephelerinde incelemeler yapti. 1918´de yeniden görevlendirildigi Suriye cephesinde 7. Ordu Komutani iken, Birinci Dünya Savasi´nin sona ermesiyle imzalanan Mondros Ateskes Antlasmasi´ndan sonra Istanbul´a geldi.
Ülkeyi düsman isgalinden kurtarmak amacini gizli tutarak, Ordu Müfettisligi görevi ile Istanbul´dan ayrildi. Karadeniz yoluyla 19 Mayis 1919´da Samsun´a çikan Mustafa Kemal, 22 Haziran 1919´da Amasya Genelgesi´ni yayimladi. Türk milletine, "Vatanin bütünlügünün ve milletin bagimsizliginin tehlikede oldugunu, azim ve kararlilikla vatanin kurtarilmasi için Sivas´ta bir kongre toplanacagini" bildirdi. Ayrica Osmanli Hükûmeti´nin verdigi görevden ve askerlikten istifa ederek 23 Temmuz 1919´da Erzurum´da, 4 Eylül 1919´da Sivas´ta toplanan kongrelerin baskanligini yapti.
Bu kongrelerde, "Düsman isgaline karsi milletin vatani savunacagi, bu amaçla geçici bir hükûmetin kurulacagi ve bir milli meclisin toplanacagi, manda ve himayenin kabul edilmeyecegi" kararlari alindi ve açiklandi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, onun çabalariyla 23 Nisan 1920´de Ankara´da tarihi görevine basladi; Mustafa Kemal, Meclis ve Hükümet Baskani seçildi. Osmanli Hükümeti ile Itilaf Devletleri arasinda imzalanan Sevr Antlasmasi´ni Türk milletinin kabul etmedigini dünyaya duyurdu. Itilaf Devletleri´nin yardimiyla Izmir´i isgal eden Yunan Kuvvetlerinin ilerlemesi 1921´de Birinci ve Ikinci Inönü savaslariyla durduruldu.
23 Agustos 1921´de yeniden saldiran Yunan Ordusu bozguna ugratilarak Baskomutan Mustafa Kemal Pasa´nin yönettigi Türk Ordusu Sakarya Meydan Savasi´ni zaferle sonuçlandirdi. 22 gün geceli gündüzlü süren bu savasta Yunan Ordusu agir kayiplara ugratildi. Bu zafer nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafindan Mustafa Kemal´e a€˜Maresal´ rütbesi ve ´Gazi´ unvani verildi.
Türk Ordusu, vatani düsman isgalinden kurtarmak için 26 Agustos 1922´de karsi saldiriya basladi. Mustafa Kemal Pasa´nin yönettigi Baskomutan Meydan Savasi´nda (30 Agustos 1922) Türk Ordusu Yunan Ordusu´nun büyük kismini yok etti.
Bozguna ugrayarak kaçan düsman kuvvetlerini izleyen Türk Ordusu 9 Eylül 1922´de Izmir´e girdi. 11 Ekim 1922´de Mudanya Ateskes Antlasmasi imzalandi ve Itilaf Devletleri isgal ettikleri Türk topraklarindan çekildiler.
Kurtulus Savasi´nin ardindan TBMM tarafindan 29 Ekim 1923 günü Cumhuriyet ilan edilirken, Mustafa Kemal de Cumhurbaskani seçildi. 1938´deki ölümüne dek arka arkaya 4 kez cumhurbaskani seçilen Atatürk, bu görevi en uzun süre yürüten cumhurbaskani oldu.
Mustafa Kemal´e, 24.11.1934 günlü, 2587 sayili kanunla Atatürk soyadi verildi ve bu soyadinin baskalari tarafindan kullanilmasi yasaklandi. Mustafa Kemal Atatürk, 1929 Dünya Ekonomik Bunalimi´nin etkilerini hafifletmek ve ülkenin kalkinmasini hizlandirmak amaci ile 1933´te Bes Yillik Sanayi Plani´ni baslatti. Ayni dönemde dis politikada da önemli adimlar atildi; Milletler Cemiyeti´ne girilmesi (1932), Balkan Antanti´nin imzalanmasi (1934), Montrö Bogazlar Sözlesmesi (1936) ve Sadabat Pakti (1937) gibi girisimler Türkiye´nin bölgesinde ve dünyada etkili bir aktör olarak öne çikmasina katkida bulundu.
Atatürk, Hatay´in anavatana katilmasi için yogun bir diplomatik çaba sarf etti ve onun bu amaci, vefatinin ardindan 1939 yilinda gerçeklesti. Atatürk, yalnizca Türk milletinin Kurtulus Savasi´ni basari ile yöneten bir komutan degil, ayni zamanda gerçeklestirdigi devrimler ile de dahi bir devlet adami idi. 57 yil süren yasaminin büyük kisminda, milletinin ve vataninin bagimsizligi ve mutlulugu için yilmadan çalisti ve girdigi her mücadeleden zaferle çikti. Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusu, cesur ve unutulmaz önderi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasim 1938´de aramizdan ayrildi.